Vitalis stipendium

– Användarnära innovationer för vård och omsorg

– Användarnära innovationer för vård och omsorg

Vitalis stipendium vill lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Det kan handla om en produkt, ett projekt, en metod eller ett arbetssätt. Stipendiet delas ut årligen till personal inom vård och omsorg. Vinnaren presenteras och tar emot priset på Vitalis.

Ansökan för Vitalis Stipendium 2025 öppnar i januari

Vinnaren av Vitalis Stipendium 2024

Vinnaren av Vitalis stipendium 2024 har korats – grattis Anna-Lena Andersson, Kalix kommun i samarbete med 14 andra kommuner i Region Norrbotten!

Juryns motivering
Vinnaren av Vitalis Stipendium 2024 har tagit ett helhetsgrepp om samverkan – ett effektivt samarbete över organisationsgränser – till gagn för såväl invånare som medarbetare. Med ett gemensamt verksamhets- och EKO-system för alla kommuner i regionen skapas möjligheter att dela både resurser och processer. En organisatorisk innovation vi skulle behöva se mer av, för att möta morgondagens utmaningar och möjliggöra framtidens välfärd. Med stor ambition och viljestyrka har man skapat förutsättningar att upprätthålla service och kompetens och nyttja begränsade resurser på ett effektivt sätt.

Läs hela pressreleasen

 

Förutsättningar

Vi ser gärna innovationer som medför en påvisbar ökad nytta för vårdtagare/brukare/patienter, personal, organisation och/eller samhällsekonomin. Det är positivt om innovationen är implementerad eller om beslut om implementation har tagits.

Stipendiesumman är på 60 000 SEK och kommer att fördelas på ett eller två bidrag från kommun och/eller region. Stipendiat/er kan även vara verksamma inom vård och omsorg driven i privat regi, på uppdrag av kommun alternativt region.

Stipendiet är öppet för sökande från Sverige, Norge och Danmark och har instiftats av Vitalis.

Stipendiejury

En stipendiejury kommer att utse stipendiater. I juryn ingår personer med kompetens från vård- & omsorgsarbete, direkt eller indirekt. Juryns beslut kan inte överklagas.

Kriterier för juryns bedömning:

  • effekten av den innovativa insatsen
  • hur innovationen är implementerad i organisationen
  • möjligheter för nationell spridning av resultatet
  • hur innovationen gagnar individen, (vårdtagare, brukare, patient, anhörig), personalen inom kommun, region och/eller ekonomin hos dessa huvudmän.

Juryn består av:

  • Hanna Svensson, spetspatient
  • Johanna Ulfvarson, senior rådgivare internationella frågor och eHälsa, E-hälsomyndigheten
  • Patrik Sundström, VD på Inera
  • Nasim Bergman Farrokhnia, ordförande eHälsoläkarföreningen

Allmän information

Tre finalister utses under våren 2025 och ges möjlighet att spela in en presentation på ca 10 minuter som beskriver projektet/tjänsten/innovationen. Denna presentation publiceras sedan i Vitalis kanaler, där publiken kan rösta på sin favorit.

Stipendiet delas ut på Vitalis invigning, tisdag den 20 maj.

Finalisterna bekostar själva ev. hotell och resa till Vitalis men får ett konferenskort som gäller samtliga dagar.

Viktiga datum

20 maj – prisutdelning


Frågor besvaras av

Maria Sterner, Mässansvarig Vitalis, Svenska Mässan
[email protected].